Interne competitie

Interne competitie

Elke maandagavond wordt in zaal 6a/b van zalencentrum Trinitas aan de Coehoorn van Scheltingaweg de zogenaamde ‘interne’ competitie gespeeld. Seniorenleden van schaakclub Heerenveen (op dit moment rond de 25) nemen het tegen elkaar op met als inzet het clubkampioenschap van Heerenveen. De partijen beginnen om 19.45; er wordt een speeltempo gehanteerd van 1.45 per persoon per partij plus 15 seconden toevoeging per gespeelde zet. Nieuwe leden zijn van harte welkom om een aantal weken vrijblijvend mee te spelen. Indien er behoefte is aan schaakles (ook voor volwassenen is het nooit te laat om schaken te leren), dan kan dit geregeld worden. Bel of mail voor meer informatie met een van de bestuursleden op de contactpagina.

Volg de links hieronder voor recente ontwikkeling in het clubkampioenschap:

Bekercompetitie

Dit seizoen wordt er ook een bekercompetitie gespeeld. In een aantal ronden met knock-outwedstrijden wordt bepaald wie zich bekerkampioen van schaakclub Heerenveen mag noemen. De eerste ronde is inmiddels gespeeld.

Wedstrijdleider Peter Doetjes schreef het volgende verslag bij de partijen uit die eerste ronde:

Maandag 3 oktober werd de eerste ronde van de clubbeker gespeeld. Uiteindelijk waren negen spelers vrijgeloot en dus werden er zeven partijen gespeeld in de eerste ronde. Zes daarvan werden maandag afgewerkt; de partij tussen Frans van Dam en Peter de Jong wordt komende maandag nog gespeeld.

De grote vraag vooraf was natuurlijk in hoeverre het verschil in speeltempo invloed zou hebben op de partijen. Van de zes partijen werden de uitslagen eerlijk verdeeld, drie werden gewonnen door de speler met de lagere rating en drie werden gewonnen door de speler met de hogere rating.

De eerste partij die tot een beslissing kwam, was die tussen Bert Zijp en clubkampioen Ferdi van Bavel. Het ratingverschil wees uit dat Bert met 8x zoveel bedenktijd mocht beginnen als Ferdi. Bert kwam echter pas tot die conclusie toen de partij al in een gevorderd stadium was. In de partij gaf het niveauverschil uiteindelijk de doorslag en zo ging Ferdi door naar de tweede ronde.

Ook bij de partij tussen Foeke Kroondijk en Rinze van der Berg was er geen verrassing te noteren. Rinze won, hoewel hij de partij begon met een half uur bedenktijd tegen Foeke’s 2 uur. Rinze gaf achteraf aan dat hij aardig in tijdnood zat, “maar hij (Foeke, red.) gaf op. Het zag er toch te hopeloos voor hem uit.”

De volgende partij die tot een verdict kwam, was die tussen Tjeerd Siblesz en Wietze de Ruiter. Ook in deze partij was het weer de favoriet die aan het langste eind trok, ondanks het grote verschil in bedenktijd.

De eerste verrassing viel te noteren aan het bord van Peter Kalteren en Klaas Abma. In reactie op zijn bekerwinst noteerde Peter “Het is wel mooi, die tijdsverschillen. Ik denk dat ik het bij een gelijk tempo niet had gered tegen Klaas.”

In de partij tussen clubvoorzitter Bas van der Zwaag en Galid ben Amar stond Bas gewonnen. Bas begon de partij met 15 minuten op de klok tegen 2 uren voor Galid. Bas promoveerde een pion tot dame, maar hij werd uiteindelijk door de tijd ingehaald. 10 seconden, dat was zo ongeveer het verschil tussen winst en verlies. Galid reageerde uitgelaten op zijn bekerwinst: “Deze ga ik inlijsten!” was zijn eerste reactie. Bas legde de schuld bij zichzelf “Weet je, dat ik die 10 seconden te kort kwam, lag aan mijzelf. Ik maakte de verkeerde keus waardoor ik veel meer zetten nodig had.”

10 punten, dat is het ratingverschil tussen Erik Klaassen (1506) en Wiebe Oppenhuizen (1496) en dus kregen beide spelers anderhalve uur bedenktijd. Een week eerder troffen de twee elkaar ook al in de derde ronde van de interne competitie. Die partij eindigde in remise, al leek de partij gewonnen voor Wiebe. Deze keer moest er echter een winnaar komen. In een mooie zettencombinatie won Erik een dame en een pion tegen een paard en een toren. Toch was het Wiebe die aan het langste eind trok. Erik was in tijdnood en ging uiteindelijk door zijn tijd heen. Hij kon niet snel genoeg zien hoe hij het materiaalvoordeel kon uitbuiten.

Uitslagen eerste ronde beker:
Peter Kalteren – Klaas Abma 1-0
Erik Klaassen – Wiebe Oppenhuizen 0-1
Frans van Dam – Peter de Jong (10/10)
Tjeerd Siblesz – Wietze de Ruiter 1-0
Foeke Kroondijk – Rinze van der Berg 0-1
Bas van der Zwaag – Galid ben Amar 0-1
Bert Zijp – Ferdi van Bavel 0-1

Bye: Leo Koot, Jan Bosma, Hein van der Wijk, Arjen Pragt, Jelle Broer, Roelof Klinkers, Henk Westerink, Peter Doetjes, Frits Heidinga.

Loting ronde 2:

Bij de loting kwamen de volgende paringen uit de ballenbak:
1. Frits Heidinga (1523) – Roelof Klinkers (1680) [B]
2. Tjeerd Siblesz (1830) – Arjen Pragt (1975) [A]
3. Hein van der Wijk (1894) – Peter Kalteren (1504) [C]
4. Winnaar Van Dam/De Jong (1542 of 1665) – Jelle Broer (1243) [B of C]
5. Henk Westerink (1261) – Jan Bosma (1600) [C]
6. Rinze van der Berg (1542) – Peter Doetjes (1424) [A]
7. Wiebe Oppenhuizen (1496) – Ferdi van Bavel (1921) [C]
8. Galid ben Amar (1204) – Leo Koot (800) [C]

[A] – 90 minuten bedenktijd voor beide spelers. Vluggeren met verwisselde kleuren bij remise.
[B] – 120 minuten bedenktijd voor de speler met de lagere rating, 60 minuten voor de speler met de hogere rating.
[C] – 120 minuten bedenktijd voor de speler met de lagere rating, 30 minuten voor de speler met de hogere rating.
[D] – 120 minuten bedenktijd voor de speler met de lagere rating, 15 minuten voor de speler met de hogere rating.
Bij remise gaat de speler met de lagere rating door naar de volgende ronde.