Ronde 4

verslag ronde 4 gespeeld op maandag 29 september 2014

In de interne competitie is na een aarzelend begin nu ook de A-groep goed bezet, met vier gespeelde partijen.
Hein van der Wijk nam dit seizoen voor het eerst plaats achter de stukken. Speelde de lange zomeronderbreking hem toch enigszins parten?
In elk geval maakte hij na afloop de indruk niet de beste zetten te hebben gevonden en daardoor tot remise te besluiten tegen Arjen Pragt.

Wouter van de Griendt had weinig problemen met Wiebe Oppenhuizen, zeker toen die een dubbele aanval van de paarden over het hoofd zag.
Roelof Klinkers speelde een partij zoals de oude meesters dat deden, d.w.z. uit die tijd. Roelof had het over een Tarrasch uit de 1890’s, stellingen zoals je ze vandaag de dag weinig meer treft. Helaas voor Roelof vergat hij zijn mooie stelling in winst om te zetten: remise tegen Rinze.

Bas van der Zwaag kon een alternatieve en onjuiste openingsopzet van Ferdi van Bavel al snel weerleggen. Zie het diagram.

stelling bij verslag 4e ronde

Wit aan zet speelde 6. d5 (e3 lijkt beter) en is na het antwoord 6… Db6 al aan het zoeken hoe b2 te verdedigen.
Het gespeelde 7. Db3 bleek niet de oplossing. Er volgde 7… Pxd5! en zwart wint een pion. Dameruil leidt tot niets en ook het slaan van het paard is niet goed.
Er volgt dan namelijk. 8. cxd5 – Lxb2 met materiaalwinst voor zwart. Uiteindelijk 0-1.

In de B-groep leed koploper Frits Heidinga zijn eerste nederlaag, tegen Peter Doetjes. Die won een pion en wikkelde af naar een gewonnen eindstelling.
Frans van Dam kende geen pardon met Joey Speel, die duidelijk nog wat aan het niveau van de senioren moet wennen.
Erik Klaassen troefde Jelle Broer af met een leuke matcombinatie. Bert Zijp moest zijn meerdere erkennen in Peter Kalteren en Leo Koot in Rouke de Jager.
Nieuweling Foeke Kroondijk ten slotte kreeg de complimenten van Tjisse Ganzevoort: “Mooi gespeeld.” Met deze woorden gaf Tjisse op.